Blijf alert, vertraag en verlies de controle niet

Hier volgen de drie sleutelelementen voor veilig rijden in de winter. Winters vormen een uitdaging voor chauffeurs. Houd bij het rijden rekening met de weg- en weersomstandigheden, die onvoorspelbaar kunnen zijn.

Veiligheid is een topprioriteit

Rijden in de winter stelt extra eisen aan uw voertuig en aan uw rijvaardigheden. Zorg er dus voor dat u goed voorbereid bent voor de winter.

Overweeg het gebruik van winterbanden

Winterbanden verbeteren de rijveiligheid doordat zij een betere tractie, remvermogen en bestuurbaarheid verzekeren bij vorst, sneeuw, smeltende sneeuw, en vooral bij ijs. Door vier winterbanden te installeren, krijgt u meer controle en stabiliteit.

Wees u bewust van uw beperkingen en die van andere chauffeurs

Blijf u concentreren op uw omgeving. Pas uw rijsnelheid aan de omstandigheden aan en houd een veilige afstand tussen u en het voertuig dat voor u rijdt. Vermijd situaties waarin u plots zou moeten remmen op een gladde ondergrond.

Remmen

Het is essentieel dat u anticipeert op het remmen door de nodige remafstand in te schatten. Vermijd plots remmen en rijden bij hoge snelheid. Maak geen plotse bewegingen en vermijd te hard te versnellen (versnellen moet geleidelijk en niet plots gebeuren). Probeer geleidelijk te remmen zodat de wielen niet blokkeren. Als de wielen blokkeren, zal het voertuig beginnen te slippen en verliest u de controle. Als dit gebeurt, laat dan het rempedaal los om opnieuw grip te krijgen, rem dan afwisselend op de motor en met het rempedaal. Om het risico op schuiven te verkleinen bij omhoog rijden, gebruik een hogere overbrengingsverhouding dan wanneer u bij droog weer rijdt.

Optrekken

Om het risico op schuiven te vermijden bij het optrekken in sneeuw, moet u absoluut zeer geleidelijk versnellen. Schuiven de wielen, ga dan in de volgende versnelling om de kracht op de wielen te verminderen. Zo zult u netjes kunnen optrekken.

Bochten

Voordat u een bocht aansnijdt, moet u vertragen in een rechte lijn. Om te vermijden dat de band gaat slippen en u controle verliest bij het nemen van de bocht, stuurt u met een constante, vloeiende beweging. Handhaaf een langzame en regelmatige snelheid.

Controleverlies met voorwielen

Om opnieuw grip te krijgen als u de stuurcontrole vooraan verliest, vermindert u uw snelheid door uw voet van het gaspedaal te halen. Indien nodig, druk licht op het rempedaal zonder de wielen te blokkeren.

Nood aan een bandenwissel?

De winter is nog niet gedaan, kom langs voor je winterbanden

Maak een afspraak