Of je nu één vrachtwagen of een vloot van hen bestuurt, je wilt er zeker van zijn dat je voertuigen het beste brandstofverbruik en de minste bandenslijtage behalen. En dat betekent ervoor zorgen dat de banden correct uitgelijnd blijven. Laten we dit rechtzetten: zelfs de minste afwijking van vrachtwagenbanden kan een grote impact hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat een verkeerde uitlijning van wielen van slechts 1 mm de levensduur van een band met 7% en de brandstofefficiëntie met 3% kan verminderen.

De feiten over banden uitlijning in vrachtwagens

In tegenstelling tot een auto, die vaak alleen zijn voorkant moet uitlijnen, moet de hele lengte van een vrachtwagen worden uitgelijnd, zodat geen van de assen problemen veroorzaakt. Van alle assen is het de aandrijftandem die de meeste problemen kan veroorzaken als deze niet goed is uitgelijnd. Zelfs als alle andere assen in lijn zijn, kan een verkeerd uitgelijnde tandem-as ervoor zorgen dat het voertuig onjuist loopt.

Er zijn in wezen twee manieren waarop aandrijfassen verkeerd worden uitgelijnd:

 • Stuwkracht: dit is wanneer de aandrijfassen het voertuig van de middellijn beginnen te duwen. Het wordt veroorzaakt doordat beide assen evenwijdig aan elkaar zijn, maar niet loodrecht op de middellijn van het voertuig.
 • Scrub: dit is wanneer de aandrijfassen het voertuig proberen te draaien. Het wordt veroorzaakt doordat de assen niet parallel zijn en betekent dat de bestuurder uiteindelijk het stuur moet draaien om in een rechte lijn verder te gaan.

Voordelen van een juiste wiel-uitlijning

De juiste uitlijning van vrachtwagenbanden is om een aantal redenen van vitaal belang. Om te beginnen helpt het de besturing, stabiliteit, prestaties en veiligheid van een vrachtwagen te verbeteren. Het kan ook de brandstofefficiëntie verhogen (tot 7,5%), schade aan voertuigonderdelen voorkomen en de levensduur van de banden verlengen (tot 10% verbetering in bandenslijtage). De juiste uitlijning van vrachtwagenbanden is zelfs in verband gebracht met minder vermoeidheid van de bestuurder.

Hoe weet je of je een slechte wiel-uitlijning hebt?

Slechte wegen zijn slecht nieuws voor vrachtwagenwielen. Ze kunnen banden beschadigen en ervoor zorgen dat vrachtwagenwielen verkeerd worden uitgelijnd.  Gelukkig zijn er enkele duidelijke tekenen dat de banden van een vrachtwagen verkeerd zijn uitgelijnd. Over het algemeen kun je zien, horen en voelen wanneer dingen ongelijk beginnen te worden. Veel voorkomende waarschuwingssignalen dat je te maken hebt met verkeerd uitgelijnde banden zijn onder meer:

 • Het voertuig trekt naar de ene of de andere kant, zodat de bestuurder de rijrichting enigszins moet corrigeren
 • Banden slijten ongelijkmatig of sneller dan normaal
 • Het stuur zit scheef als je rechtdoor rijdt
 • De banden maken een piepend geluid
 • Het stuur trilt of vereist meer moeite om te draaien

De tekenen van een versleten band

Het is mogelijk om bandenslijtage te herkennen door een verkeerde uitlijning, alleen door te kijken naar de slijtage van de banden van je vrachtwagen.

 • Even: banden zullen aan beide kanten gelijk slijten wanneer ze perfect zijn uitgelijnd
 • Toe in: de buitenkant van de band slijt meer wanneer de banden naar binnen zijn gericht
 • Toe out: de binnenkant van de band slijt meer wanneer de banden naar buiten worden gericht
 • Drift: dezelfde zijde van beide banden lijdt meer slijtage wanneer een vrachtwagen niet-parallelle assen heeft die leiden tot tegensturen

Bandenservice op locatie

Truckservice 3

Depannage

Truckservice 2

Tijd om de uitlijning van je vrachtwagenbanden te controleren?

Neem contact op