Vermijd bandenproblemen dankzij een betere bandenkennis

Gevaren op de weg, zoals kuilen, glas en stenen zijn meestal niet te vermijden. Er zijn echter drie grote oorzaken van bandenproblemen die kunnen worden vermeden: verkeerde bandenspanning, te snel rijden en overbelasting. Het nemen van voorzorgsmaatregelen om deze problemen te vermijden, zal een veiligere mobiliteit en een langere levensduur van de banden verzekeren.

Te lage of te hoge bandenspanning

Banden die (niet) te hard zijn opgepompt, kunnen de levensduur van de banden, het rijcomfort, de tractie en het remmen beïnvloeden. Te lage bandenspanning genereert te veel buiging van de bandomhulling, wat resulteert in oververhitting, toename van de rolweerstand en voortijdige slijtage. In extreme gevallen kan een te lage bandenspanning tot schade aan de band leiden. Te hoge bandenspanning kan ook de levensduur verlagen, de grip verminderen en onregelmatige slijtage veroorzaken.

Snel rijden

Bij snel rijden is er meer kans dat de band wordt beschadigd dan bij traag rijden. Bij contact met een gevaar op de weg, is er alsook meer kans dat de band wordt beschadigd dan bij lage snelheid.

Bij snel rijden zal de band te veel hitte opbouwen, wat kan leiden tot beschadiging. Snel rijgedrag kan ook resulteren in een plotse breuk van de band en snel luchtverlies. Verlies van controle over het stuur als gevolg van een lekke band, kan leiden tot ongevallen. Ziet u schade aan een band of wiel, vervang deze dan meteen door uw reservewiel en laat dit zo snel mogelijk controleren.

Om zeker te zijn dat uw banden niet overbelast zijn is het belangrijk om het maximum draagvermogen van uw banden te controleren. Dit is terug te vinden op de zijwand van uw band. Overschrijd deze waarde niet. Banden die overbelast zijn kunnen oververhit geraken wat resulteert in beschadiging van de band. Volg eveneens de aanbevelingen van uw bandenspecialist.